Visste du at Snapchat eier alt du legger ut?

SNAPCHAT-ADVARSEL - snapchat eier alt du legger ut!

Ikke? Men du har vel lest de oppdaterte retningslinjene som kom 18. februar? Der har du nemlig aktivt (passivt!) samtykket til blant annet dette:

«gir du oss også en evigvarende lisens til å lage avledede arbeider fra, promotere, utstille, kringkaste, syndikere, offentlig fremføre, underlisensiere og offentlig vise Offentlig Innhold i enhver form og med enhver medie- eller distribusjonsmetode»

Ble du skremt nå?

Da vil vi gjerne skremme deg litt mer, for teksten fortsetter nemlig med:

«I den grad det er nødvendig, når du er med i, oppretter, laster opp, legger ut, eller sender Offentlig Innhold, gir du også Snap Inc., våre datterselskaper og våre samarbeidspartnere, en ubegrenset, verdensomspennende, evigvarende rett og lisens til å bruke ditt navn, skikkelse og stemme, også i sammenheng med kommersielt eller sponset innhold.»

Innhold på Min Story kan brukes fritt i hele verden

Dette betyr at når du laster opp innhold til Min Story (som alle vennene dine kan se) eller til Our Story (som er utvalgte snapper fra hele verden) så gir du Snapchat full tilgang til å bruke innholdet ditt til hva de selv føler for – vederlagsfritt. Snapchat definerer alt innhold du deler til Min Story og Our Story som offentlig innhold.

Dette gjelder ikke bare Stories

Vanlig brukermønster på Snapchat er jo å dele bilder og filmer privat med venner og familie, enten en-til-en eller i grupper. Med de oppdaterte retningslinjene som Snapchat nå har publisert, sier de følgende om bruk av tjenester utover det de kaller offentlig innhold:

«For alt innhold som du sender til Tjenestene annet enn Offentlig Innhold, gir du Snap Inc. og våre tilknyttede selskap en verdensomspennende, vederlagsfri, underlisensierbar og overførbar lisens til å være vert, lagre, bruke, vise, reprodusere, modifisere, tilpasse, redigere, publisere og distribuere innholdet. Denne lisensen har det begrensede formål å drive, utvikle, levere, markedsføre og forbedre Tjenestene samt utforske og utvikle nye.»

Du gir med andre ord fra deg lisensen over alt du publiserer på Snapchat, rett i hendene på et amerikansk firma. Og lar de bruke innholdet til egentlig hva de føler for. Eller de kan selge det til noen andre som bruker det for det det er verdt.

Vårt råd til deg!

Tenk deg nøye om før du legger ut noe på Snapchat, selv om det bare er et «søtt øyeblikk du bare skulle dele med familien»…! Og husk: Om du ikke vil ha innholdet på sosiale medier – ikke putt det på sosiale medier!

Du kan lese de oppdaterte retningslinjene til Snapchat her: https://www.snap.com/nb-NO/terms/#terms-row

Noe du lurer på om Snapchat? 

Snakk med Caspar!

Se tidligere blogginnlegg her: